Corona, kom maar op!

Column Albert Verschure

Corona is een gegeven. Deal ermee, er zit niets anders op. Lastig soms, zeker nu we om de dag met nieuwe maatregelen om de oren worden geslagen en de geloofwaardigheid van het verplicht dragen van mondkapjes ook al tanende is. In het begin zaten we met z’n allen geconcentreerd voor de buis zodra er een persconferentie kwam. Tegenwoordig zijn we de verhalen vanuit de regering, het RIVM en alle andere wijsneuzen des lands een beetje moe. Symboolpolitiek is niet aan ons besteed. Wij ondernemers halen niet zomaar het Paard van Troje binnen. Echt niet!

Je krijgt het terug

Waar we absoluut wél iets mee moeten, is het thuiswerken. Want merk je ook dat de informatievoorziening over klanten en bedrijfsprognoses wat gemankeerd verloopt? Misschien was dat bij jou op kantoor sowieso al het geval bij gebrek aan de juiste software die in één oogopslag de ontwikkelingen van klanten laat zien. In dat geval adviseer ik je om onmiddellijk te investeren in programma’s die het werk makkelijker maken, want je krijgt het terug. Dat jouw administrateur daar minder blij mee zal zijn, is zijn probleem en niet het jouwe. Maar wat mij dus steeds meer opvalt bij het thuiswerken is dat snelle antwoorden op prangende vragen soms ver te zoeken zijn. Zeker bij jong personeel dat net is aangesteld of bij stagiaires die over twee maanden weer de benen nemen. Mijn advies? Haal ze als de wiedeweerga terug op kantoor en zet ze op minstens 1,5 meter afstand van ervaren mensen. Want tijd is geld en geld verliezen is geen optie.

Zo gek nog niet

Uiteindelijk gaat het bij juiste informatievoorziening om efficiency. Om meer stuurinformatie en minder oeverloze verslaguitbrenging. Belast elkaar niet met tijdrovende en ingewikkelde verzoeken, maar faciliteer elkaar. Geef elkaar de sporen en trek gezamenlijk die sprint. Zelfverzekerd de baan opgaan in crisistijd kan écht, beste mensen. Door de teugels in handen te nemen en de race te winnen. Dit virus is zo gek nog niet. Het dwingt ons om genialer te zijn dan alle wijsneuzen bij elkaar. Corona, kom maar op!